Julkisen taiteen juoksu- ja pyörälenkit Gymnaestradan osallistujille
Ei muuta kuin lenkille hikoilemaan ja taidetta ihailemaan!
HAM tarjoaa kaksi eripituista veistosreittiä urheilulliselle taiteenystävälle.
JUOKSULENKKI, 7 km






Lasse Virénin juoksijapatsas Terho Sakki, 1994
Lasse Virén (s. 1949) on suomalainen pitkänmatkanjuoksija, joka tunnetaan paitsi olympiamenestyksestään myös periksiantamattomuudestaan juoksukisoissa. Terho Sakin suunnittelemassa näköisveistoksessa Virén on kuvattu suoritukseen keskittyneenä ja huippuaikojensa, 1970-luvun, juoksuasussa. Pronssinen veistos on rouheasti työstetty, mikä lisää hahmon kulmikkuutta ja tuo esiin Virénin luonnetta. Veistoksen jalusta on valmistettu Virénin kotipaikkakunnan Myrskylän graniitista.
Paavo Nurmen juoksijapatsas Wäinö Aaltonen, 1925/1952
Paavo Nurmi (1897–1973) on yksi kaikkien aikojen kuuluisimpia suomalaisia urheilijoita. Hänen menestyksensä Antwerpenin, Pariisin ja Amsterdamin olympialaisissa 1920-luvulla oli Suomelle suuri kansallisylpeyden aihe. Kuvanveistäjä Wäinö Aaltonen suunnitteli Nurmen patsaan jo vuonna 1925, mutta Olympiastadionin Nurmi-veistos on juossut jalustallaan vasta Helsingin olympiavuodesta 1952 saakka. Alastomassa veistoshahmossa voi klassisen olympiahengen ohella nähdä myös 1920-luvulle tyypillistä ruumiinkulttuurin ihannointia. Valmistuessaan se koettiin idealisoiduksi suomalaisuuden kuvaksi. Hyvin kevyesti alustaansa hipaiseva veistos tekee juoksevasta liikkeestä vaivatonta.
Tahko Pihkala Nina Sailo, 1987
Lauri “Tahko” Pihkala (1888–1981) toimi aktiivisesti suomalaisen urheiluharrastuksen puolesta ja hänet tunnetaan pesäpallon (suomalainen versio baseballista) kehittäjänä. Näköisveistos sijaitsee lähellä Pihkalan entistä kotia, olympiastadionin vieressä. Kerrotaan, että talvisin ensilumien sataessa hän hiihti salaa stadionin kentällä. Veistos esittää Pihkalan lempiharrastuksensa, suunnistuksen, parissa. Hahmon taakse on kuvattu tahkokivi, joka on pyöreä metalliesineiden teroittamiseen tarkoitettu kivinen työkalu. Pihkalan lempinimi, ”Tahko”, viittaakin kansan kunnon teroittamiseen.
Konsertto Laaksolle Denise Ziegler, 2001
Kapellimestarin korokkeelta muotonsa lainannut veistos ja sitä ympäröivä Helsingin urheiluareenoiden keskittymä kietoutuvat jännittävästi yhteen. Denise Ziegler on halunnut teoksellaan luoda vuoropuhelun urheilumaiseman ja katsojan välille. Veistos on vain jalusta ja teos syntyykin oikeastaan vasta katsojan asettuessa korokkeelle aistimaan siltä aukeavaa ympäristöä. Kokijasta ja ajankohdasta riippuen Konsertto Laaksolle voi olla äänimaisemaltaan linnunlaulua tai urheiluyleisön humua. Konsertto laaksolle virittää kokemaan, kuulemaan ja näkemään sekä urheilua että taidetta ja nauttimaan niistä yhtä aikaa.
Kohokuva Kalle Räike, 1966
Kohokuva on valmistunut samaan aikaan Helsingin jäähallin kanssa vuonna 1966 ja sen on suunnitellut jäähallin arkkitehti Kalle Räike. Teos on abstrakti, suoraan rakennuksen seinästä nouseva reliefi eli kohokuva, jonka nimi viittaa teoksen muodon lisäksi myös tunnettuun suomalaiseen jääkiekkovarusteita valmistaneeseen yritykseen Kohoon. Kohokuvaan on 1960-luvun veistotaiteen ihanteiden mukaisesti käytetty teollista materiaalia, teräsbetonia. Teos muuttuu tarkastelunäkökulmasta riippuen. Kohokuvaa on mahdollista katsoa abstraktina teoksena, mutta jäähallin yhteydessä se herättää mielikuvia liikkeestä ja peliin sisältyvästä latauksesta. Ehkäpä siinä voi nähdä jopa jäällä kiitävän kiekon.
Merestä noussut Kauko Räsänen, 1953
Uimaretken päättänyttä naista esittävä Merestä noussut muistuttaa meren läheisyydestä keskellä Pasilan kaupunginosaa. Pronssinen hahmo näyttää tasapainoilevan ja kasvojen ilme on keskittynyt. Merestä noussut kuivattelee arkisesti matalalla betonijalustalla. Uimisella ja puhdistautumisella on yhteys urheiluun. Esimerkiksi antiikin urheilijat saattoivat kylpeä paitsi urheilusuorituksen jälkeen, myös sitä ennen suorittaakseen rituaalisen puhdistautumisen.
Gunnar Bärlund Niilo Rikula, 1991
Gunnar Bärlund (1911–82) oli nyrkkeilyn raskaansarjan Euroopan-mestari 1930-luvulla. Pronssinen veistos sijaitsee Vallilan kaupunginosassa, jossa Bärlund asui suuren osan elämästään. Veistoksen pystyttäminen oli kunnianosoitus Vallilan omalle mestarille. Urheilusankareille tyypillisesti Bärlund on kuvattu lajinsa parissa. Veistos on karheasti työstetty ja hahmo esitetty alastomana sekä luonnollista suuremmassa koossa. Teos on viittaus urheilun ja ihannoidun ruumiinkuvan pitkään perinteeseen. Bärlundin hahmo ei kuitenkaan ole siloteltu, vaan myös nyrkkeilijän murtunut nenä on tallennettu veistokseen.
Nuorten leikki Kai Noramies, 1959
Kai Noramiehen Nuorten leikki -veistos kuvaa tasapainottelua, leikkiä ja notkeutta. Voimistelurengasta muistuttavasta esineestä kiinni pitävät ja eri suuntiin nojaavat naishahmot voivat tuoda mieleen paitsi taidehistoriassa tunnetun aiheen, kolme sulotarta, myös voimistelevan ryhmän. Yksi pronssisen veistoksen hahmoista näyttää päästäneen renkaasta irti. Hahmoissa on vaivattomuutta ja teoksen nimen viittaaminen nuoruuteen tuo siihen kepeän tunnelman.
PYÖRÄLENKKI, 10 km






Lasse Virénin juoksijapatsas Terho Sakki, 1994
Paavo Nurmen juoksijapatsas Wäinö Aaltonen, 1925/1952
Konsertto Laaksolle Denise Ziegler, 2001
Tahko Pihkala Nina Sailo, 1987
Nuorten leikki Kai Noramies, 1959
Gunnar Bärlund Niilo Rikula, 1991
Veteen piirretty viiva Timo Heino, 2014
Veteen piirretty viiva muodostuu hiilikuituisesta kajakista ja sitä seurailevasta 12 metriin kohoavasta terästangosta, joka kuvaa vedenvanaa. Teoksessa on voimakas ylös- ja eteenpäin kulkemisen tuntu. Timo Heino onkin teosta suunnitellessaan miettinyt erityisesti teknologian kehitystä ja ihmiskunnan saavutuksia. “Nopeammin, korkeammalle ja voimakkaammin” – olympialaisten eteenpäin puskeva motto sopii myös tämän teoksen tarkasteluun. Teoksessa oleva aito kajakki toimii myös keskustelunavauksena siitä, kuinka harrastusväline saa taideteoksessa uusia merkityksiä.